
Anno 2020 wint multimodaal reizen aan populariteit en dat promoten we maar al te graag. Daarom stellen we kort NAP aan je voor, een digitaal platform waar verschillende mobiliteitspelers hun data kunnen bundelen.
Multimo-wat reizen?
Vroeger was het vanzelfsprekend om de auto te kiezen als je naar je werk of school ging. Dit is niet langer het geval. Je kan nu te voet of met de fiets naar een bushalte of treinstation, om daarna al steppend of deelfietsend op je bestemming aan te komen. Deze combinatie van vervoersmiddelen noemen we multimodaal reizen.
Er zijn veel meer opties en multimodaal reizen wint langzaam maar zeker aan populariteit.
Wat heeft NAP hiermee te maken?
Als openbare vervoermaatschappij willen we multimodaal reizen promoten én aanmoedigen. Daarom werken we mee aan het National Acces Point (NAP). Dit is een online platform waar zowel publieke als privé-transportorganisaties hun data ter beschikking stellen.
Het doel? Om deze info te bundelen en onderling te delen. Dit kan door bestanden uit te wisselen of door te linken naar externe platformen. Zo wordt NAP een centraal punt waar iedereen alle mogelijke mobiliteitsinformatie op een snelle en efficiënte manier kan terugvinden.
We geloven dat NAP een enabler (partner) gaat zijn voor multimodaal reizen. Dit platform streeft immers naar data-standaardisatie, common formaten én betrouwbare, beschikbare en accurate informatie.
Naast aanbieders van mobiliteitsinformatie zijn er ook afnemers.
Dan denken we aan MaaS-providers die hun dienstverlening op scherp willen zetten. Zij moedigen reizigers aan om multimodaal te reizen én bieden een overzicht van verschillende vervoersmiddelen aan. Ze beantwoorden vragen als: “Kan ik nog een tram nemen of zijn er deelfietsen in de buurt?”
Maar ook onderzoekers, die mobiliteit bestuderen, komen bij het NAP aan hun trekken. Ze doen aan research naar multimodaal reizen, bedenken wat het aanbod kan zijn, hoe de doorstroming in verschillende steden eruit zal zien, …
Hoe werken wij hieraan mee?
Als openbare vervoermaatschappij delen we onze data. Netwerkgegevens, dienstregelingen, realtime doorkomsten aan onze haltes, … Zo kunnen MaaS-providers, onderzoekers en studiebureaus hiermee aan de slag. In de huidige opzet routeren we de gebruiker vanuit het NAP-platform naar onze opendata-omgeving:
- Na registratie op data.delijn.be kan je dan rechtstreeks onze API’s aanroepen. Dit is de meest actuele versie van onze data.
- Ook stellen we via GTFS en GTFS-R, een gangbaar formaat, gegevens ter beschikking.
De Lijn neemt bovendien actief deel aan de totstandkoming van het Belgisch NeTEx profiel (conform de Europese wetgeving). Dit zal het vrij verkeer van mobiliteitsinformatie bevorderen. We zullen dan ook alle data via dit formaat ter beschikking stellen.